Obama, menneskerettigheter og lobbyister
20.03.2011
Nylig kunne vi lese at USAs president, og Nobel fredsprisvinner, Barack Obama gjenopptar militærretssakene mot terrormistenkte Guatanamo-fanger. En av Obamas valgkampsaker var å stenge Guantanamobasen i løpet av det første året som president, samt å flytte fangene til USAs statlige rettsvesen. Dette har han tilsynelatende glemt (i all begeistring av å ha bli tildelt fredsprisen?) og selv om han ved inntredelse satt basen «på pause» gikk det ikke lenge før aktiviteten ble gjenopptatt.

Det argumenteres for at flertallet i kongressen er sterkt imot at fangene skal ta del i det vanlige rettssystemet. Det har tidligere blitt kjent at en rekke mennesker har blitt torturert på Guantanamo og eksemplene på brudd på menneskerettighetene står i kø; ja, man skulle nesten tro at det ikke var flere billetter igjen!

Fordi USA mistenker noen for å være en trussel mot deres sikkerhet så fratar de individer grunnleggende rettigheter når det gjelder muligheten til å forsvare og forklare seg. I alt antydes det at det blir holdt drøye 170 mennesker fanget på basen. Disse lider en tragisk skjebne ved at de blir holdt til fange i skjul på Guantanamo, uten en eneste mulighet til å få prøve sin sak. En del av fangene har vært fengslet uten rettssak i ni år; andre var mindreårige da de ble internert.

Basens aktivitet var på det høyeste i 2003 med hele 680 fanger, og har vært i søkelyset til en rekke menneskerettighetsorganisasjoner, såvel som det internasjonale samfunnet, på grunn av tortur og misshandling av mennesker. Likevel har ingen klart å legge nok press på USA og Obama for å få til en endring av praksisen.

Samtidig som USA peker på Cuba og anklager landet for brudd på menneskerettigheter, holder de sitt eget maskineri gående, uten å ta hensyn til menneskerettigheter. Altså: menneskerettighetene er ikke noe absolutt, men et hendig argument som USA kan bruke for å rakke ned på land de ikke liker. Hvis terroristene jobber mot USA (som i tilfelle al Qaida) er de fiender av frihet og bør tortureres, men hvis de jobber mot Cuba (gjerne med pengestøtte fra USA) er de frihetsforkjempere og såkalte politiske fanger.

Når selv USAs president ikke klarer å gjennomføre sine valgløfter, på grunn av et maktdelingssystem som grunnlagende er konstruert for å hindre forandringer, sier det seg selv at noe er feil. Selv om USAs folk ønsker forandringer, det være seg om mindre tortur eller for et offentlig helsesystem, så vil det konservative systemet sørge for at ingenting blir gjort. Nei lobbyister betalt av våpenhandlere og Israel-elskere; ja til folkemakt!


Del


Opphavsrett tilhører UngKom © 2006-2015
Ungkommunistene i Norge, Helgesensgate 21, 0553 Oslo
Postadresse: Postboks 9288 Grønland, 0134 Oslo
Organisasjonsnr: 989 695 738
Telefon: 22 71 60 44 / 900 86 204
E-post: kontakt@ungkommunist.no
Kontonr: 9015 16 18862